Jops Jacobs, geboren in 1947 te Dongen.

Geboren in 1947 in het Brabantse Dongen, als dochter van een koperslager, ben ik al van kindsafaan gewend aan het spel van licht en kleur op de koperen platen in de werkplaats. Vertrouwdheid met koper en zink in de werkplaats is er van jongs af aan. De zon weerspiegelde in het roodgloeiende koper de prachtige tuin van haar vader. Als kind al hinkelend, spelend, krassend in het zink en lood achter het huis, groeide als vanzelf de wens om oa een handenarbeidopleiding te volgen. 

Ongebondenheid, vrijheid en spel openbaarden zich in de teken- en handenarbeidlessen. Al vroeg was er de behoefte om naast  het bewaren, meer te weten van blad en bloem. In de Betuwe na een periode van een andere stroom volgen, werd  de keuze om botanische grafiek te maken  sterker. De natuurlijke omgeving sluit daar naadloos op aan. De eigen etskamer werd in 1992 vorm gegeven en veranderde in een kleine buitenplaats in 2009.

Het doorploegen van de literatuur over archetypen (Jung) en de vele naslagwerken over het blad in de natuur (het Compendium van rituele planten in Europa door De Cleene en Lejeune) werden omgezet op de plaat. De verzamelde bladeren afkomstig uit alle fasen van m’n leven worden ge-etst door middel van de vernis-mou techniek. In Dongen groeiden in de huiskamer van m’n  moeder enorme planten (ficus, gatenplant etc), in “den hof“ waren de bomen en planten van m’n vader en de bloemen van m’n moeder. Het gaat in m’n botanische grafiek om kleine ingrepen in blad en toegevoegde teksten. Indrukken worden uitgedrukt in een Rarioorum Plantarum.

Stel hier uw vraag of maak een afspraak met onze adviseur
  • Etsen en grafiek