Elisabeth Tuijnman Cultuurprijs 2018 voor Lincy Hoogveld

De Elisabeth Tuijnman Cultuurprijs is dit jaar voor de derde keer uitgereikt. Plaats van handeling was Het Witte Kerkje in Slijk Ewijk, waar Galerie 1400 permanent exposeert. De uitreiking vond plaats tijdens een drukbezochte kunstbeurs voor galeriehouders. De prijs werd pas twee keer eerder uitgereikt, en wel aan Theater De KiK in Elst en aan Dick van Altena, een zanger, gitarist en songwriter uit de regio. 

Oud-burgemeester van de gemeente Overbetuwe Elisabeth Tuijnman kreeg de prijs van de raad van Overbetuwe bij haar afscheid in 2012. Deze prijs is bedoeld voor mensen of instellingen die zich bezighouden met kunst en cultuur in de breedste zin in de gemeente Overbetuwe. Het gaat om personen en instellingen die inspirerend zijn voor anderen, boven het maaiveld uitsteken en uitstijgen boven anderen. Het beeldje dat de prijs symboliseert, heet dan ook 'de Uitstijger'.

Tot haar eigen grote verrassing was Lincy Hoogveld, kunstenares en galeriehoudster, dit jaar de gelukkige ontvanger van de prijs.

Elisabeth Tuijnman: “Lincy ontvangt deze prijs omdat zij door haar werk en inzet anderen stimuleert en enthousiasmeert voor kunst en cultuur in Overbetuwe. Daarmee stijgt zij boven het maaiveld uit en vind ik het leuk om het beeldje 'de Uitstijger' aan haar te overhandigen.”

“Heel leuk en ook erg onverwacht dat ik nu zelf dit beeldje krijg,” zei reageerde Lincy Hoogveld. Het beeldje krijgt uiteraard een plaats in Galerie 1400.

 

‘Uitstijger’ (gestileerde steltloper)

Een vogel die de nek uitsteekt met zijn poten als voelsprieten om de samenleving aan te voelen en te verrijken.
Deze vogel gaat recht op zijn doel af, het heeft geen belemmeringen zoals een mens, kijkt niet op tegen alle obstakels. Het gaat van  A naar B overdwars. Het voelt zich vrij en heeft een ruimere blik, een helikopterview.

Als geheel is het een vogel die met de poten op de grond kan staan, maar tevens als ‘ie zich uitstrekt er ver bovenuit kan stijgen.

Met een vrucht als basis, die zijn tentakels als voelsprieten uitsteekt voor de verrijking van de samenleving.

En daarom symboliseert de prijs precies de waarde die de winnaar voor de gemeenschap heeft.

Alle kwaliteiten die nodig zijn om uit te blinken kun je terug vinden in deze ‘uitstijger'.